BETSY PHILLIPS - LIKE WE’RE TALKING (EP)

Dit is voor mij de eerste kennismaking met een jongedame uit Omaha, Nebraska, die zoals zovelen naar Nashville verkast is om daar het vak “songschrijven” onder de knie te krijgen. Deze EP is van die pogingen een eerste neerslag en de vijf songs, die op ons promo-cd’tje staan bewijzen dat Betsy Phillips iemand is waar potentieel in zit. Voor twee van de vijf songs kreeg ze de hulp van de in deze kolommen al vaker geloofde Robby Hecht, twee andere schreef ze in haar eentje en nummer 5 is een co-write met Natalie Schlabs, een andere protégée van Hecht.

Het eerste dat opvalt bij het beluisteren van deze EP, is de bijzondere stem van Betsy: een beetje mysterieus, een beetje droevig, maar tegelijk rustgevend, met een ondertoon van “alles komt goed”. De muziekjes achter haar teksten zijn redelijk eenvoudig opgebouwd rond een klaterende gitaar, van de hand van Anthony da Costa, bekend van bij Sarah Jarosz, en een heel subtiele bas gespeeld door Ethan Jodziewicz, actief bij Milk Carton Kids. Dat die laatste naam valt, komt goed van pas, want de klank, de toon van Betsy is best verwant aan die laatste band, zij het dat Phillips eerder in de pop te situeren is en de Kids eerder bij folk thuishoren.

Betsy schijnt nogal bezig te zijn met psychologie, fotografie en mode, wat dus wijst op brede interesse, maar ze komt, naar eigen zeggen, telkens weer “echt thuis” in haar muziek. Die liedjes handelen over al dan niet echt bestaande of voorbije relaties (“Seeds”), of het verlangen daarnaar (“Someone Like You”) én over haar kindertijd (“We Don’t Stay”). Afscheid (moeten) nemen van een geliefd iemand is het thema van de titeltrack en ook daarin sijpelt dat “het komt allemaal goed”-gevoel heel nadrukkelijk door.

Resultaat is een fijn plaatje, dat misschien nog een beetje te braaf klinkt, maar dat zeker de centen waard is, die de steuners van de kickstartercampagne er begin dit jaar voor over hadden. Hier zal niemand zich aan bedrogen voelen en dat is goed, maar het is, zo durf ik denken, slechts een begin. Ik weet niet te voorspellen in hoeverre radiomakers aan onze kant van de grote plas dit EP’tje zullen oppikken, maar wat ik wel weet is dat, àls dat gebeurt, de songs en de stem van Betsy Phillips ook hier kunnen aanslaan. Ik wens het haar van harte toe en kijk nu al uit naar de full-CD die er volgend voorjaar schijnt aan te komen. Minstens zeer goed in de gaten te houden, deze jonge vrouw!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

video